1

Από το panic #5

Η ιστορία λένε γράφεται από τους νικητές. Ή έστω από εκείνους που είχαν την δύναμη να την καταγράψουν κι ενίοτε να την παραλλάξουν. Πράγματι, κάποια γεγονότα που τα θεωρούμε δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Σαν να κοιτάς στο καθρέπτη και να βλέπεις τον εαυτό σου μεταλλαγμένο!

 

[sociallocker]

Ο μύθος της επίπεδης Γης
Στις προσπάθειες του Χριστόφορου Κολόμβου για να ανοίξει θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες δεν στάθηκε εμπόδιο η πεποίθηση της επίπεδης Γης. Αντίθετα οι ναυτικοί και πλοηγοί της εποχής γνώριζαν ότι η Γη είναι σφαιρική. Η μόνη διαφωνία με τον Κολόμβο είχε να κάνει με την απόσταση που είχαν οι Ινδίες από την δυτική Ευρώπη. Αν δεν υπήρχε η Αμερική τότε το ταξίδι του Κολόμβου θα τέλειωνε άδοξα μέσα στον ωκεανό καθώς οι προμήθειες δεν θα επαρκούσαν ενώ όταν θα αντιλαμβανόταν ότι οι υπολογισμοί του ήταν λανθασμένοι θα ήταν πολύ αργά για να γυρίσει πίσω. Σχετικά με την επίπεδη Γη, εκτός από τους ναυτικούς και οι μορφωμένοι της εποχής γνώριζαν το σχήμα του πλανήτη μέσα από τις δουλειές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ο δε Ερατοσθένης είχε κάνει ακριβή εκτίμηση της διαμέτρου της Γης το 240 π.Χ.

Ο Κολόμβος δεν ανακάλυψε την Αμερική
Για να ακριβολογούμε, δεν την ανακάλυψε με την έννοια ότι δεν αναγνώρισε μία νέα ήπειρο. Αν και πολλοί ιστορικοί διαφωνούν για το ότι γνώριζε ότι βρήκε μία νέα γη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, τα περισσότερα γραπτά δείχνουν ότι νόμιζε πώς έφτασε σε ανατολική ακτή της Ασίας. Γι αυτό άλλωστε και η νέα ήπειρος πήρε το όνομα της από τον χαρτογράφο Αμέρικο Βεσπούτσι το 1507, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κολόμβου. Μάλιστα ο Κολόμβος δεν πήγε ποτέ πιο μακριά από τα νησιά της Καραϊβικής ενώ δεν ήταν και ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφθηκε την Αμερική. Υπήρξε τουλάχιστον ένας θαλασσοπόρος που τον πρόλαβε, ο Λιφ Έρικσον, γιος του φημισμένου Βίκινγκ Έρικ ο Κόκκινος, που ίδρυσε την Βίνλαντ το 1000 μ.Χ. Στον σημερινό Καναδά.

Ο Ελ Σιντ δεν ίππευσε νεκρός
Αναμφισβήτητα ο Ροντρίγκο Ντίαθ, γνωστός με το προσωνύμιο Ελ Σιντ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ισπανούς ήρωες. Ήταν θρύλος και ο λαός τον υμνούσε για τα κατορθώματα του ακόμα και όταν ήταν εν ζωή. Η ταινία για τη ζωή του που γυρίστηκε το 1961 με πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ίστον παρουσίασε ένα πολύ επικό φινάλε για τη ζωή του. Οι Μαυριτανοί πολιορκούν την Βαλένθια ενώ ο Ελ Σιντ είναι βαριά τραυματισμένος. Για να μην λιγοψυχήσουν οι στρατιώτες του διατάσσει να τον δέσουν στο άλογο ώστε να ηγηθεί της επίθεσης. Ο θάνατος έρχεται καλπάζοντας αλλά κανείς δεν το καταλαβαίνει και οι Ισπανοί πετυχαίνουν σπουδαία νίκη ενώ οι πολιορκητές τρέπονται σε φυγή.
Στην πραγματικότητα αυτή τη νίκη την είχε πετύχει πολύ πριν φτάσουν να πολιορκήσουν την Βαλένθια και ουδέποτε ίππευσε νεκρός. Δεν πέθανε καν από πληγή. Ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα λοιμού και κακής βιοτικού επιπέδου.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ

 

[/sociallocker]

 

Related Posts