ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΤΡΑΒΑΣ;

Αφού μας άφησαν μερικά χρόνια για να πάρουμε ανάσα, οι αμερικάνοι παραγωγοί τηλεοπτικών σειρών ξαναχτυπούν. Για την ακρίβεια ξαναχτυπούν αλύπητα την ελληνική μυθολογία.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα 90ς με τον Ηρακλή και τη Ζήνα, δύο από τις πιο κωμικοτραγικές αφηγήσεις άθλων αρχαίων ηρώων.

Κάναμε αμάν και πως να σταματήσει να τις παίζει το Star και από πέρσι ξεκίνησε νέο τρόπαριο.

Το πρώτο χτύπημα ήταν το Atlantis και το νέο (ζεστό, σπαρτάράει) το Olympus.

Η μόνη που διασώζεται είναι η Οδύσσεια με τον Αρμάν Ασάντε στο ρόλο του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης η οποία όμως στην ουσία ήτα τηλεταινία αποτελούμενη από δύο μέρη.

Πάμε να δούμε τις πιο στιγμές και ήρωες βγαλμένους από τραγωδία…

Ηρακλής

Herc-hercules-the-legendary-journeys-4981665-600-779

Άντε, να χωνέψουμε ότι ο Ηρακλής μοιάζει με Σουηδό τουρίστα. Άντε να δεχτούμε ότι το αγαπημένου όπλο δεν ήταν το ρόπαλο αλλά οι γροθιές του κι ενίοτε σπαθιά ή ότι άλλο έβρισκε στο διάβα του. Άντε να δεχτούμε ότι το ντύσιμο του άνετα θα πέρναγε στο Blue Oyster (μπότες, δερμάτινο παντελόνι, μόνο η πουκαμισοζακέτα δεν θα κόλλαγε). Πώς όμως να δεχτούμε το ότι έριξαν ότι άθλο είχε πάρει το αυτί τους σε ένα σέικερ και επιδόθηκαν σε ακατάπαυστη παλινδρομική κίνηση του χεριού (πώς γίνεται η μαλακία; Ε, έτσι) μέχρι να βγάλουν το σεναρικό αποτέλεσμα;

Ο Ηρακλής σκότωσε τον Μινώταυρο, την Μέδουσα και γενικότερα κατάκλεψε την δόξα δεκάδων άλλων αρχαίων ηρώων.

Ζίνα

lucy74

Ξεκίνησε από σύγχρονη του Ηρακλή κι έφτασε να πολεμάει ακόμα και τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Ευτυχώς που σταμάτησε η σειρά πριν χριστεί ιππότης Τζενάι και μονομαχήσει με τον Νταρθ Βέιντερ.

Ακόμα και το λεσβιακό με την Γκαμπριέλα, δεν το είδαμε ποτέ να ολοκλξρώνεται, έτσι να υπάρχει και κάτι να γουστάρουμε.

Τουλάχιστον εσωζε αραιά και που την κατάσταση το τουμπάνι η Καλλίστω.

creation13

Atlantis

maxresdefault

Ο Ιάσονας ταξιδεύει στο παρελθόν και βρίσκεται στην χαμένη Ατλαντίδα που τότε δεν ήταν χαμένη και κάνει παρέα με τον Πυθαγόρα (ο οποίος πρέπει να γεννήθηκε μόλις λίγους αιώνες μετά την εξαφάνιση της) και τον Ηρακλή ο οποίος είναι όλα τα λεφτά. Κοντός, χοντρός, καραλφός και δειλός. Μάλλον Μπιρακλή θα έπρεπε να τον έλεγαν.

Εκεί λοιπόν, στην Ατλαντίδα, ο Ιάσονας παίρνει εκδίκηση από τον Ηρακλή (που λέγαμε νωρίτερα, αυτόν με πρωταγωνιστή τον “Σουηδό”) και κατακλέβει με την σειρά του διάφορους άθλους. Ή πιο σωστά, βάσει σεναρίου και σκηνοθεσίας, “άθλιους”.

Ο Μπιρακλής

Ο Μπιρακλής

Olympus

Olympus_gallery_sneakpeek_01_0

Το φρέσκο (αλύπητο) χτύπημα. Πρώτο πλάνο κάτι πατούσες και αμέσως μετά ο Θησέας (του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτουν για να μας κρατάνε σε αγωνία, αλλά ποιον άλλο πρωτότοκο γιο είχε ο Αιγέας;) που μοιάζει περισσότερο με θύμα μπούλινγκ παρά με ήρωα. Ο δε βασιλιάς Αιγέας θυμίζει περισσότερο Νίκο Μουτσινά!

Εδώ η ιστορία δεν έχει προχωρήσει για να δούμε πόσο σοδομείται η μυθολογία αλλά βλέπουμε πόσο άρπα κόλλα είναι η σκηνοθεσία και τα σκηνικά. Ειδικά τα σκηνικά δεν υπάρχουν. Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν. Είναι όλο στουντιακό με green box. Και μάλιστα τόσο κακοδουλεμένο που περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να πεταχτεί ο Αρνιακός να πει τον καιρό.

Βλέποντας τέτοιες σειρές, και ζητώ συγνώμη προκαταβολικά από του φίλους δεδεκαθεϊστές, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: Δεν υπάρχει Δίας.